سرمایهگذاری در بیت کوین میتواند گران تمام شود. در زمان نوشتن این مقاله، ارزش یک بیت کوین، 34.000 دلار است. یکی از دلایلی که بیت کوین در سالهای اخیر شاهد چنین افزایش قیمت گستردهای بوده این است که عرضه آن به شکل محدودی صورت گرفته است. سوای برخی معادلات ریاضی پیچیده، تنها 21 میلیون بیت کوین وجود دارد. حالا این سؤال مطرح میشود که چرا عرضه بیت کوین، به این صورت محدود است؟
ساتوشی ناکاموتو نام مستعاری است که توسط فرد یا افرادی که بیت کوین را ایجاد کردهاند، استفاده میشود. هیچکس نمیداند ناکاموتو کیست. اگرچه افراد بسیاری ادعا کردهاند که خالق بیت کوین هستند. نامزدهای اصلی این ادعا هم به شرح زیر هستند:
ناکاموتو هرکسی که هست، مشخص است که هدفش، ایجاد اقتصاد غیرمتمرکز بوده است. در اقتصاد متمرکز، بانکهای مرکزی میتوانند برای کنترل قیمت محصولات، پول بسازند. با این حال، در یک اقتصاد کاملاً غیرمتمرکز، هیچ قدرت مرکزیای برای ساخت پول بیشتر وجود ندارد. عرضه ثابت به این معناست که بیت کوین نمیتواند دستخوش تورم شود. نرخ تورم بیت کوین به طور مستمر پایین است. در یک اقتصاد متمرکز، تورم متغیر است. درنتیجه پول شما در طول زمان ارزشش را از دست میدهد.
ما میدانیم چرا تعداد بیت کوین محدود است اما چرا 21 میلیون؟ با توجه به ایمیلی که مایک هرن، توسعهدهنده اولیه بیت کوین به اشتراک گذاشته است این رقم، یک حدس تخمینی است. ناکاموتو در این ایمیل گفته که انتخاب من برای تعداد ارزها و برنامه توزیع، یک حدس محاسبه شده بود. انتخاب سختی بود چرا که به محض رسیدن به این عدد، شبکه قفل میشود و ما با آن گیر میکنیم. میخواستم چیزی را انتخاب کنم که قیمتها را مشابه ارزهای موجود کند اما بدون دانستن آینده، چنین چیزی کار سادهای نبود.
ناکاموتو توضیح داد که عددی را انتخاب کرده که در وسط قرار دارد چرا که چه بیت کوین سر جایش باقی بماند و چه گسترده شود، جواب میدهد. اگر بیت کوین چیزی کوچک باقی بماند، ارزش واحد آن کمتر از ارزهای موجود خواهد بود. اگر تصور کنید از آن برای برخی از بخشهای تجارت جهانی استفاده میشود، سپس تنها 21 میلیون ارز برای کل جهان وجود دارد و درنتیجه ارزش هر واحد آن به مراتب بیشتر خواهد شد.
طبق گفتههای برخی کاربران در انجمن محبوب ارز دیجیتال StackExchange، ناکاموتو ممکن است 21 میلیون را از طریق برخی معادلات ریاضی پیچیده انتخاب کرده باشد. تعداد بلوکها را در چرخهای 4 ساله حساب کنید:
6 بلوک در ساعت * 24 ساعت در روز * 365 روز در سال * چرخه 4 ساله مساوی است با 210.240 که حدوداً میشود همان 210.000.
حالا پاداش همه بلوکها را با هم جمع کنیم میشود:
50 + 25 + 12/5 + 6/25 + 3/125 + … = 100
اعداد به دست آمده را اگر در هم ضرب کنیم میشود:
21 میلیون.
حدود 18/5 میلیون بیت کوین تاکنون استخراج شده است اما چه اتفاقی میافتد اگر همه 21 میلیون بیت کوین استخراج شود؟ این سناریو به این زودیها اتفاق نخواهد افتاد. پاداشی که ماینرها با بهکارگیری قدرت محاسباتیشان دریافت میکنند هر 4 سال یک بار نصف میشود. این یعنی کسی که در هنگام راهاندازی اولیه بیت کوین بعد از تأیید موفقیت یک بلوک، 50 بیت کوین دریافت کرد، الآن فقط 6/25 بیت کوین دریافت میکند. درنتیجه، بیت کوین نهایی تا سال 2140 استخراج نخواهد شد.
برخی افراد معتقد هستند که به محض این که بیت کوین تمام شود، ماینرها تمایلشان را به ادامه پشتیبانی از سیستم به وسیله اعتبارسنجی تراکنشها را از دست میدهند. با این حال، برخی دیگر میگویند که ماینرها به طور فعال باقی میمانند و مشغول اعتبارسنجی تراکنشهای جدید میشوند چرا که کارمزد هر تراکنش کاملاً ارزشمند خواهد بود. درحالیکه مقدار کارمزدها در حال حاضر برای هر بلوک تنها چند صد دلار است، آنها میتوانند به سرعت به هزاران دلار با ارزش بیت کوین دست پیدا کنند.